Kuřácká, nebo nekuřácká?

Zhruba rok po začátku platnosti podporuje zákaz kouření v restauracích 71 procent Čechů. Proti je zbytek, rozhodně ho odmítá 12 procent lidí.

Zjistil to květnový průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který udělala ve spolupráci s agenturou Ipsos. Odpovídalo v něm 1080 lidí.

Poslanci se vrátili k debatě o zmírnění protikuřáckého zákona, jenž by uvolnil zejména úplný zákaz kouření v restauracích. Sněmovna v úterý poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona zamítla už v úvodním kole. Je symbolické, že k zamítnutí tohoto návrhu došlo právě nyní. Poslední květnový den si totiž připomeneme Světový den bez tabáku.

Zahajovat debatu o zmírnění protikuřáckého zákona ve chvíli, kdy je zjevné, že se s ním společnost vyrovnala, asi nebylo šťastné. Kouření škodí zdraví. To je prokázaný fakt. Neobtěžovat kouřením okolo sedící lidi v restauraci je dnes něco, s čím se vyrovnala většina kuřáků.

Zamítnutá poslanecká předloha by přinesla možnost zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních a na sportovištích včetně hal. Provozovatelé menších hospod, v nichž se nepodává jídlo, by se mohli rozhodnout, zda bude podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

Pokud by tyto prostory v barech a kavárnách byly stavebně důkladně odděleny a pokud by se v nich zákazníci obsluhovali sami, byli bychom pro takové zmírnění. Pokud průzkum veřejného mínění skutečně vystihuje realitu, možná se blíží doba, kdy by v případě uvolnění zákona došlo k samovolné regulaci a restaurace by byly přirozeně rozdělené na kuřácké a nekuřácké. Každá by si svého hosta našla.

Přijde doba, kdy se ale k tomuto zákonu budeme muset vrátit. Společenská diskuze stále probíhá. A nejde jen o kouření a zdraví. Jde o svobodu. Jak o tu občanskou, tak o tu podnikatelskou.

Zdeněk Somr

Místopředseda ODA